Waarom is rugnummer 10 zo belangrijk?

Waarom is voor een voetballer rugnummer 10 zo belangrijk? Waarom wil elke voetballer spelen met rugnummer 10? En waarom is de speler met rugnummer 10 vaak de aanvoerder?

Het meest gewilde rugnummer van voetballers

Ik weet nog goed dat ik zelf speelde in een selectie elftal op amateurniveau en dat mijn oude teamgenoot die tijdelijk voor een andere vereniging speelde alleen bij ons team terug wilde als hij nummer 10 mocht, dat was zijn enige eis. Dusan Tadic had tijdens zijn transfer van Southampton naar Ajax in zijn eisenpakket staan dat hij met rugnummer 10 wilde spelen. In het geval van Ziyech, één van de sterren van Ajax op dat moment (en op moment van schrijven nog steeds) zal het afgeven van rugnummer 10 waarschijnlijk hebben gevoeld als een degradatie. De beste speler van de wereld Lionel Messi speelt met rugnummer 10 bij zowel FC Barcelona als bij het nationale team van Argentinië en hetzelfde geldt voor Neymar bij PSG en Brazilië. Luka Modric draagt het rugnummer bij zowel Real Madrid als bij Kroatië en één van de meest grote talenten van dit moment Kylian Mbappé speelt met rugnummer 10 bij het nationale elftal van Frankrijk. Niet bij PSG, want daar speelt dus Neymar. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van fantastische voetballers die met het magische rugnummer spelen. Het geeft wel aan dat rugnummer 10 het meest gewilde rugnummer is onder voetballers, dit geldt zowel voor amateurvoetballers als voor profvoetballers. Vaak zijn de beste voetballers ook de aanvoerders en de beste voetballers willen (of eisen) vaak rugnummer 10, waardoor automatisch veel aanvoerders ook daadwerkelijk het gewilde rugnummer dragen.

Legendes met rugnummer 10

Ook is het voetbalshirt met rugnummer 10 door vele legendarische voetballers gedragen zoals Diego Maradona, Francesco Totti en Ronaldinho. Maar bijvoorbeeld ook door onze ‘eigen’ Dennis Bergkamp. Dit maakt het voor de huidige generatie nog specialer om het ‘’nummer 10 shirt’’ te mogen dragen. In het geval van Diego Maradona wilde de Argentijnse bond in eerste instantie zo ver gaan dat ze tijdens het WK van 2002 niemand met rugnummer 10 wilde laten spelen om Maradona te eren. De FIFA stak hier echter een stokje voor.

Positie voetbalveld nummer 10

Behalve de geschiedenis van rugnummer 10 speelt ook de positie op het voetbalveld waar het rugnummer vaak aan gekoppeld wordt een belangrijke rol. De ongeschreven regel is dat de nummer 10 staat voor een vrije rol op het middenveld en hij of zij is vaak meer aan het aanvallen dan het verdedigen. Dit is veelal de meest gewilde positie van een voetballer.

10 staat voor perfectie

Het cijfer 10 staat voor perfectie, voor het hoogst haalbare. Denk bijvoorbeeld aan proefwerken en tentamens van vroeger, een 10 is en was het hoogst haalbare cijfer en zo zijn er nog veel meer voorbeelden waarbij de schaal van 1 t/m 10 wordt gehanteerd, waarbij 10 altijd het hoogst haalbare is.

Mocht je zelf met rugnummer 10 spelen of willen spelen bedenk dan goed dat er ook daadwerkelijk echt iets van je verwacht wordt!

Telefoonhoesjes met rugnummer 10

Uiteraard zien wij ook de magie van rugnummer 10 en er zijn dan ook verschillende voetbal telefoonhoesjes waarbij nummer 10 op de afbeelding is terug te zien, zoals hieronder. Er zijn o.a. hoesjes van Neymar en Messi met rugnummer 10.

Messi 10 telefoonhoesje iPhone 7 8 SE 2020 backcover Neymar PSG 10 hoesje iPhone 7 8 SE 2020 Oranje nummer 10 hoesje iPhone 11 backcover

© 2018 - 2024 voetbalhoesjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel